MÉTODOS DE EXTRACCIÓN

En proceso

COMPOSTOS USADOS NA FITOTERAPIA E NA AROMATERAPIA                     
Na fitoterapia e no uso de plantas menciñais para fins cosméticos ou curativos, atópanse diferentes tipos de sustancias. Estes compostos vanse obter dun ou outro xeito, según a natureza da sustancia en cuestión.
Polo tanto, imos ver previamente, os distintos tipos de extractos e preparados que podemos obter. Clasificarémolos do seguinte xeito:









1. Aceites esenciais
     Son sustancias volátiles bioactivas moi concentradas, que as plantas sintetizan en diferentes partes da mesma: nas follas, raíces, talo, flor (1,2)...  Na planta, estas sustancias serven para atraer polinizadores, ó tempo que repelen depredadores e a protexen frente a infeccións (3). Son sustancias liposolubles que conteñen gran cantidade de moléculas activas, englobadas maioritariamente no grupo dos terpenos (1,2):

Para poder identificar con claridade un aceite esencial de calidade, convén ter en conta (4,5):
      -A especie concreta da que se extraeu o aceite esencial. Por exemplo, Salvia officinalis posúe cetonas neurotóxicas, mentres que Salvia sclarea ou Salvia lavandulifolia, non).
      -O quimiotipo* que compón o aceite esencial. O quimiotipo fai referencia ós compoñentes químicos (algúns deles na táboa superior) que contén cada aceite esencial. Este pode variar según as condicións de cultivo da planta. Por exemplo o romero produce un aceite esencial rico en eucaliptol (expectorante) en Marrocos, rico en alcanfor (relaxante muscular, e se a dose é moi elevada, neurotóxico e abortivo) na Provenza, e rico en verbenona (estimulante hepático) en Córcega (5).
*Para identificar o quimiotipo, o productor debe analizar a mostra mediante técnicas de química analítica como é a cromatografía de gases (obtense un perfil molecular onde se poden identificar os compostos químicos da mostra gracias a masa da molécula).
      - Orixe ou parte da que se extrae o aceite esencial: as follas, flores, raíz, talo... 

Como precaución, temos que saber que os aceites esenciais non se poden aplicar ou consumir directamente. Hai que diluilos nun vehículo, que polo xeral é un aceite vexetal, descritos máis adiante.

2. Aceites vexetais

     Son sustancias volátiles bioac

3. Macerados e extractos

     Son sustancias volátiles bioac
4. Zumes e hidrolatos

     Son sustancias volátiles bioac



EXTRACCIÓN DE ACEITES ESENCIAIS                                                            

1.    Destilación
     Como se observa na imaxe do encabezado desta sección, a destilación consiste en facer pasar un fluxo de vapor de auga a través do material vexetal (Pasos 1, 2 e 3). Como o aceite esencial é moi volátil, arrástrase doadamente co fluxo de vapor de auga (Paso 5). É dirixido cara un serpentín que se atopa nun contedor refrixerante con auga fría (Pasos 6), onde vai condensar e ser recollido nun recipiente (Paso 9). Xa neste punto, a auga destilada e o aceite esencial sepáranse por diferencia de densidades, sendo moi doada a súa separación física. 
     Na seguinte ligazón, veredes moi ben explicado todo o proceso:
  

     
     Se a planta aromática posúe compostos hidrosolubles, quedarán disoltos na auga que recollemos ó final do proceso, formando o hidrolato, que tamén se usa na cosmética natural.







Cabe destacar a importancia do uso dun alambique de acero inoxidable ou outro tipo de destiladores como o recomendado no video. Os alambiques de cobre e ferro, forman óxidos que alteran as propiedades dos aceites esenciais (5). 


2.  Presión mecánica
Con este método, extráense as esencias da pel dos cítricos. Consiste en romper mecánicamente as cavidades que conteñen os aceites esenciais na pel dos limóns, laranxas, mandarinas... (4, 5)

3.   Enfleurage


EXTRACCIÓN ACEITES VEXETAIS                                                                   

1.    Presión mecánica

EXTRACTOS OLEOSOS, MACERADOS                                                            

1.    Oleato
2.  Percolado

EXTRACTOS ACUOSOS                                                                                      

1.    Zumes

2.  Hidrolatos

3.   Infusións

4.  Decoccións






Bibliografía

     1.   D. Castro Retrepo et al. Cultivo y producción de plantas aromáticas y medicinales. 2013. Universidad Católica de Oriente. Colombia.
     4.  I. Sabater Galindo e L. Mourelle Mosqueira. Cosmética aplicada a estética y bienestar. 2014. España.
     5. D. Badoux. Por una cosmética inteligente. Aceites esenciales y vegetales. 2014. Tomiño, España.




No hay comentarios:

Publicar un comentario